Klassisk Gulashgryta med kumminris



En riktigt mustig Gulashgryta tillhör fan favoriterna nu när det börjar bli lite kallare ute. Jag tycker jag gör en jäkligt bra Gulash, kanske till och med den bästa, men jag antar att både en och två upprörda ungrare vill ha något att säga till om här.

Nåväl, har du bara ätit vattning, brun "Gulashsoppa" på konserv tidigare är det hög tid att du provar den här klassikern.

Till Gulash använder jag klassiskt grytkött, här hittade jag en rätt okej högrev på Hemköp för 69kr/kg, så jag slog till på ett kilo direkt. Det går naturligtvis bra att göra Gulash på märgpipa eller ytterlår också, eller biff också för den delen om man hittar det billigt.



Börja med att putsa bort de värsta hinnorna på köttet, de går oftast att dra bort med fingrarna. Det ska inte behövas någon kirurgi på högreven, allt fett och talg ska vara kvar i grytan. Sen skär du köttet i lagom kuber, säg typ 2 x 2 cm, de får gärna vara lite ojämna och udda, det är det som är charmen med hemlagat.



Ett trick för att få en lite simmigare och tjockare gryta är att vända köttbitarna i mjöl innan stekning. Mjölet, tillsammans med löken som vi kommer ha i sen, hjälper till att reda grytan naturligt så man slipper hålla på med maizena sen.

Köttet ska brynas hårt, riktigt hårt, och det är här många gör fel och slänger ner allt kött på en gång i en knappt varm panna. Värm din stekpanna ordentligt, det ska osa om den innan du kan använda den. När man bryner köttet stänger man porerna i köttet samtidigt som man frigör smaker från köttet. Tumregeln är alltså att bryna lite kött i taget i omgångar och låta det ta ordentligt med färg på alla sidor.

Därför ska man också steka i olja som tål mycket högre tempraturer än smör eller margarin för den delen. Stek en omgång, lägg över i en kastrull, häll i en skvätt ny olja i pannan och stek nästa omgång. På tre stekomgångar behövde inte jag skölja ur pannan en enda gång, det är där man vinner massa smak.

När den sista stekningen är klar ska pannan deglaseras, det vill säga att den ska kokas ur så att man får med de sista smakerna ner i grytan. Häll på ett glas vatten i stekpannan och låt det koka upp en minut eller två, sen häller du ner allt i köttgrytan.



Medan du stekt allt kött har du antagligen hunnit skära ned lök och gul och röd paprika grovt i bitar. Det kan vara ganska stora bitar, tanken är att alla grönsaker mer eller mindre ska koka sönder iallafall. Sautera (stek) grönsakerna som hastigast i en het panna och häll ner dem i köttgrytan.





En klassisk Gulash ska smaksättas med tre dominerande kryddor. Paprikapulver. Mald kummin. Vitlök. Finhacka rikligt med vitlök, glöm vitlökspressen - finhacka med kniven. Paprikapulver och kummin får man ha i efter smak och tycke, man kan börja rätt rejält och sedan smaka av när grytan lider mot sitt slut. När alla kryddor är i fyller du upp med krossade tomater så ingridienserna täcks med råge. Sen är det lock på och koka på svag värme i nästan två timmar. Se till att röra försiktigt lite då och då i botten, då Gulashen har en tendens att sätta sig som en turkisk matta i kastrullbotten...

När det är ungefär 20 minuter kvar på grytan är det läge att sparka igång världens godaste ris. Vanligt vitt kokt ris är bland det äckligaste jag vet, därför har jag för vana att smaksätta och krydda mitt ris i de mest märkliga kombinationerna. Den här är nog den överlägset bästa.

Finhacka en halv gul lök och mät upp det ris du ska använda. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk och glasig, den ska inte ta färg. Tillsätt riset, ett lagerblad och en rågad matsked hel kummin (inte malen, hel) och låt fräsa med en stund under omrörning. Tillsätt slutligen den dubbla mängden vatten kontra riset och en nypa salt, låt koka upp under lock och sänk sedan värmen. Klart inom en kvart och godare än godast.



Jó étvágyat, som man hade sagt i Ungern!

Kommentarer
Postat av: Linda

Det är morgon och jag har inte hunnit äta frukost ännu. Dock är det enda jag kan tänka på din gryta, blev så sugen:) Måste testa den ngn dag nu! Härligt med lite nytt smak på riset, är inte heller förtjust i vanligt vitt.



Ha en trevlig dag! :)

2008-09-16 @ 09:04:38
URL: http://dismonia.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0