Currygryta med kyckling, kokosmjölk och blomkål


Här kommer kvällens mat. En enkel och nyttig gryta med smak av Indien. Jag vet ju egentligen hur maten smakar i Indien, eftersom jag aldrig varit där. En vild chansning är dock att den skulle smaka nått i den här stilen, fast lite starkare.

Den här grytan kan man göra på lite vad man vill, det man har hemma eller det man tycker om. Jag valde kycklinglårfilé, man kan välja kycklingbröst eller varför inte fisk om man vill, fördelen med lårfilén framför bröstet är, förutom priset, att lårfilén inte är lika mager och smakar mycket mer "kyckling". Den lämpar sig alltså utmärkt för att koka med i den här grytan, dessutom blir den klar jäkligt snabbt.



Börja med att bryna kycklingen i lite olja, i en het panna. Jag valde att inte strimla eller skära kycklingen, den går så snabbt ändå, men man kan givetvis skära ned den om man har jättejättebråttom. Salta och peppra kycklingen och när den har fått färg på båda sidorna lägger man över den i en gryta eller djupare stekpanna (wok).



Sänk värmen på pannan du just stekte i och låt lite grovt skuren lök svettas mjuk en stund (du behöver alltså inte skölja ur pannan emellan, spara alla goda smaker istället). Ha ner fint hackad vitlök och ingefära efter smak (jag hade tre rejäla klyftor och en "tumme" ingefära). Allting ska svettas, dvs inte ta färg, så stek på medelvärme.



Ha ner kryddorna i löksteket, jag har valt curry, paprikapulver och spiskummin. Typiskt indiska kryddor känns det som och helt plötsligt kommer hela köket dofta gammal indisk farbror. Låt blandningen bubbla på lite i pannan, tillsätt lite olja om det skulle bli för torrt och låt det inte fastna eller brännas.



Sen är det dags för grönsakerna. Här kan man välja vad man vill och vad man har. Jag började med lite blomkål (man äter på tok för lite blomkål) grovt nedskuren i buketter, en röd paprika och favoriten - salladslök. Vill man så kan man ha broccoli, morötter, purjolök eller zucchini. Allt funkar.

Låt alla grönsaker vända runt och fräsa på i kryddblandningen någon minut, så allt får rulla runt i de goda smakerna. Tillsätt ett halvt glas vatten i stekpannan (deglasera) vilket gör att alla goda kryddor och smaker kokar ur pannan. Låt det få ett uppkok sen häller du ner hela ragun i den gryta du la kycklingen.





Ställ hela kycklinggrytan på spisen och tillsätt krossade tomater, det ska täcka kycklingen och blomkålen. Låt hela grytan koka under lock i typ 10-15 minuter. Under tiden kan man ägna sig åt tillbehöret, ris, pasta eller couscous funkar bra. Jag valde bulgur - supernyttigt och enkelt. Koka upp sex deciliter vatten med en klick tomatpuré, lagerblad och lite salt. När vattnet kokar har du ner tre deciliter bulgur. Sätt på lock och sänk värmen till 3 eller 4 på spisen. Klart inom 10 minuter.

När kycklinggrytan kokat i tio minuter och kycklingen är klar och blomkålen känns lite mjuk är det dags för lite äpple. Skala och tärna ner ett äpple i grytan. Äpplet tillför en härlig sötma till grytan. Äpplet ska inte koka sönder utan ska egentligen bara värmas upp i grytan. Häll ner en burk kokosmjölk, rör runt och sätt på locket igen. När grytan har fått sig ett uppkok är den klar, smaksätt med salt och peppar, eventuellt kan man behöva reda av grytan lite med maizena (det finns ett jättebra maizena för soppor och grytor som man inte behöver röra ut med vatten, bara rakt ner i grytan).



Tripp, trapp, trull så är maten klar. Servera med ett pitabröd eller lite yoghurt med honung. Det är sjukt gott. Jag lovar.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad gott det ser ut! :)

2008-08-30 @ 22:58:03
URL: http://tystlidande.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0