Mustig fiskgryta med saffran och aioli



Den uppmärksamme kanske redan har noterat att antalet fiskrätter hittills är uppe i blygsamma en (1). Det speglar antagligen tyvärr fiskkonsumtionen i den här familjen ganska bra - och en inte helt vild gissning är att folk överlag äter ganska dåligt med fisk.

Priser och okunskap kanske är de vanligaste skälen. Färsk fisk är relativt kostsamt och sorterna och tillagningssätten är rätt många. Eller så kan det vara så enkelt att kött alltid är godast, vad vet jag. Grundtanken är väl ändå att färsk fisk är jäkligt nyttigt och innehåller en hel del bra saker som man inte får i sig på annat håll (alla Omega-3-produkter är bluff så ni kan sluta med dem, de krävs orimliga mängder för att ens komma i närheten av en portion färsk lax)

Här är väl iaf en fiskrätt som får arkiveras under "jätteenkel" och särskillt dyrt ska det inte heller behöva bli. En fiskgryta kan man göra såhär, väldigt enkelt och vardagligt, eller piffa upp den med lite fräscha skaldjur och servera som lite finare helg- eller bjudmat.

Till min fiskgryta valde jag två sorters fisk, Lax och Kolja, och fick samtidigt erfara hur dålig idé det är att köpa "färsk" fisk en söndag på Hemköp. Visst, den var inte dålig. Men att sälja fredagens leverans till fullpris på söndagen är närmast kriminellt, att det sen bara fanns tre fisksorter att välja mellan var ju inte heller imponerande. Färsk fisk ska inte lukta fisk, färsk fisk ska lukta havet. Den frysta fisken är dessvärre inget alternativ i min matlagning, den är under all kritik.

Räkna med att man inte behöver lika mycket fisk per person i en fiskgryta som i en rätt med en hel bit fisk. En portion fisk brukar innebära runt 170gr normalt, i en fiskgryta räcker det med knappt 100gr fisk per person, har du dessutom skaldjur i grytan behövs det nästan ännu mindre.



Börja med att skära ned grönsaker till grytan. Fänkål är ett måste, det är en klassisk fiskgrytegrönsak, morot, paprika, lök, zucchini, auborgine och blekselleri platsar också i gänget. Kombinera efter smak, skafferi och plånbok. Ett tips är att ha potatis direkt i grytan också och laga all mat i en och samma kastrull.



Hetta upp olja i en kastrull ordentligt. Börja med att fräsa de hårdaste grönsakerna först, morot och potatis. Tillsätt därefter de resterande grönsakerna och rågat med finhackad vitlök. Låt fräsa runt. Jag smaksätter min fiskgryta med saffran, såklart, en knivsudd curry, torkad basilika, lagerblad och ingefära (färsk eller malen). Låt saffranen och kryddorna fräsa runt med grönsakerna en stund, deglasera sedan grönsaksfräset med vitt vin (är det en helt vanlig måndagsmiddag kan du ju skippa vinet och deglasera med lite vatten, eller fiskbuljong).

När vinet har fått sig ett uppkok är det dags att tillsätta krossade tomater och/eller passerade tomater. Jag har fått lite dille på passerade tomater så jag minskade på mängden krossade. Den totala mängd vätska ska med råge täcka grönsakerna. Puttra under lock i 10 till 20 minuter till potatisen känns precis färdig när du sticker den med en kniv, under tiden hinner du putsa och skära fisken i 2*2cm kuber som du kan vända ner försiktigt när potatisen känns färdig.




När fisken är i blir grytan klar på ett nafs, ett par tre minuter under lock på svag värme är allt som behövs för att fisken ska bli färdig, och undvik att röra i grytan under tiden. Har du skaldjur kan du vända ner dem försiktigt en eller två minuter innan servering.



Mycket knepigare än så är det egentligen inte, smaka av med salt och peppar och servera med en aioli eller gör en egen vitlökskessella, och ett gott bröd.

Trebie!!

Kommentarer
Postat av: Johanna

Det lät gottigt =)

2008-10-20 @ 16:25:43
URL: http://lyckostigen.blogg.se/
Postat av: Erika

sv: ja hon är en duktig tjejja :) oj vad det där såg gott ut!

2008-10-21 @ 12:50:43
URL: http://onechicmama.blogg.se/
Postat av: Suss

Kikar in. Ni är ju galna som inte kan äta fryst fisk. Frysta rödspätta-filéer smakar ju finfint! Bara att panera och steka i rikligt med smör. Mmm! Och så en enkel sås på gräddfil och gräslök eller dill, eller varför inte hackad rödlök. Perfekt barnmat, det blir ju klart supersnabbt! :-)

2008-10-22 @ 20:07:36
URL: http://manzuri.wordpress.com/
Postat av: Anonym

gott..fina tallrikar tycker jag :)

2008-10-23 @ 15:12:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0