Vit chockladmousse med smak av smörkola och rårörda björnbär



Jag är ingen van efterrättskock, jag lagar oftast så mycket mat till varmrätt att det inte brukar finnas plats kvar i magen till efterrätter. Den här började som ett experiment och slutande som en orimligt god dessert.

Bäst av allt är att den är relativt enkel och innehåller få ingridienser. Jag valde björnbär till, mest för att jag tycker björnbär äger alla andra bär, men kan förståss välja hallon till om man hellre vill det.

Här har jag använt en riktigt grym smörkolalikör, Teichenné, det går förståss bra att använda någon annan liknande likör också om man vill, eller ingen likör alls för den delen.

Det är lite si och så med mängdangivelser här, gör lite på känn och håll tummarna för att det blir bra.



Börja med att hälla upp de frysta björnbären i en skål med tre rågade matskedar socker. Låt stå framme i rumstempratur och rör om lite då och då allteftersom bären tinar. (De här bären är också helt awesome till pannkakor istället för sylt!)



Vispa upp två ägg med en elvisp, samtidigt som du smälter två kakor vit chocklad (200gr) till en klumpfri och smidig konsistens i ett vattenbad på spisen. När chockladen har smält tillsätter du två rågade matskedar av likören och rör ihop med chockladen. Här kan man gå lite på smak och tycke, vill du ha mer smörkolasmak är det bara att ösa på.



Rör försiktigt ner den smälta chockladen i äggvispet medan den fortfarande är smidig, rör ihop allt till en smidigt massa.



Vispa upp en halvliter grädde till fast men fluffig form, övervispa för guds skull inte grädden bara...

Nu kommer det knepigaste på hela receptet. Vänd försiktigt, försiktigt, försiktigt ner den vispade grädden i äggsmeten med en slickepott. Man ska inte röra utan vända, detta för att bevara så mycket luft som möjligt i moussen.




När det är klart så ska bunken plastas och moussen bör stå i kylskåpet i minst två timmar.

Det här är en riktigt mäktig dessert, hur gott det än må vara är den sjukt drygt och man orkar inte äta särskillt mycket. En perfekt bjuddessert med andra ord eftersom man inte behöver göra särskillt mycket.



Smaklig spis.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Efterrätter är mumma !! ^^

Så det får du allt ta och öva på Andreas ;)

En vän och kock ;) till oss, Pernilla, har gjort massa olika varianter av mouse till oss ! Såå gott !

2008-09-16 @ 09:48:51
URL: http://lyckostigen.blogg.se/
Postat av: Andreas

Ah, jag har en del grymma grejer på reportaren, bara att det inte blir så mycket snask hemma. Lika bra är det kanske, om man kollar på midjeomfånget :)

2008-09-16 @ 20:17:15
URL: http://mammasalsklingar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0