Grillade Lammkotletter med Rotfruktsgratäng



Idag säger vi hej och välkommen till hösten med klassiska höstsmaker. Eftersom jag är gratängernas okrönte konung var det dags för paradrätten rotfruktsgratäng, till det hittade jag riktigt härliga och feta lammkotletter. Så här gjorde jag.

Min rotfruktsgratäng är potatis, morötter och palsternacka, vill man så går det bra att använda lite rotselleri också. Det viktigaste är dock att alltid grunda på potatis då potatis innehåller stärkelse som gör gratängen till en gratäng helt enkelt. Rotfruktsgratängen görs med fördel ett par timmar innan den ska serveras, den blir bäst om den får svalna och sen värmas upp försiktigt. Då hinner den sätta sig och bli stabbig och bra.




Börja med att skiva upp rotfrukterna så tunnt du kan, det görs bäst på maskin, eller med kniv om man är skillad. Många kanske bara lägger ner allt i en ungsform och häller på grädde och mjölk och kallar det gratäng efter en timme i ugnen - det är både fel och dåligt. Tricket till en riktigt bra gratäng är att låta grönsakerna sjuda mjuka i gräddmjölk innan de ska in i ugnen. Ner med rotfrukterna i en djup kastrull tillsammans med rejält fint hackad vitlök, krydda med rikligt med salt, vitpeppar och riven muskot och häll på grädde och mjölk tills det knappt täcker och låt småbubbla tills grönsakerna är mjuka. Ju mer potatis du har haft i ju tjockare sjuder sig gräddmjölken, vilket leder till en krämigare och godare gratäng. Se till att använda riktigt vispgrädde och bojkotta allt vad minivisp, matlagningsgrädde och becel heter...





När grönsakerna sjudit sig lite mjuka lyfter du över dem med en hålslev till en ungsfast form, därefter fyller du på med det vitlöksdoftande gräddkoket - återigen, tills det knappt täcker grönsakerna. Avsluta med ett väl tilltaget täcke riven ost, och för saken skull vill jag understryka - köp inte den färdigrivna gula fettmassan som kallas ost i butiken. Det är inte ost. Det är såkallad "analog ost", vilket egentligen bara betyder smaksatt, färgsatt fett. Smaka på det. Jag valde en bit extralagrad brännvinsost direkt från den manuella disken, det gör hela skillnaden. In med formen på hög värme i ugnen och låt den stå och bubbla tills den fått en gyllenbrun skorpa.




MIna lammkotletter gav jag en hastig marinad som faktiskt överträffade mina förväntningar. Blanda ihop en matsked flytande honung med olivolja och fänkålsfrön och låt köttet ligga framme och dra i marinadern en knapp timme. Fänkålsfrön har helt fantastiskt mycket smak och släpper ifrån sig toner av lakrits och anis som gifter sig helt enormt bra med lammet. Lamm är ytterst marinadvänligt, tillsammans med fläsk och kyckling.





Grilla sent på hösten kanske låter lite märkligt? Inte såvida man har en helt sjukt grym grillpanna hemma, nu menar jag den riktiga sorten som är tung som skrot och klarar ordentlig värme. Skippa den där teflonvarianten, de ger på sin höjd bara grillmärken men påverkar inte smaken på samma sätt som en gjutjärnspanna som verkligen ger en grillad smak. Nog för att det osar värre än en skorsten, men det är det värt. Det går förstås att steka i vanlig panna om man nu inte har en grillpanna hemma. När du grillar i en gjutjärnspanna så lägg inte ner köttet i pannan förens det verkligen bolmar från järnet, det ska vara ordentligt hett. Grilla tills du får den karaktäristiska grillmarkeringen och en härlig färg och avsluta köttet ett par minuter om du vill ha det välstekt. Som alltid så vinner köttet på att få ligga och vila en 5-10 minuter innan det är dags att äta.



Svårare än så var det inte egentligen. Jag valde helt bort såsen till fördel för den krämiga gratängen, vill man impa funkar det bättre med en fräsch ruccolasallad till eller något liknande.

Smaklig spis!

Kommentarer
Postat av: Martina

ser mums ut ju!!



kika in på min lilla blogg, snart kommer det upp utlottningar och skoj för dig med kid/kids,

hoppas helgen vart bra!!



Häls MamaBlue

2008-10-12 @ 00:30:25
URL: http://martyshome.blogg.se/
Postat av: Magdalena

Men ååå va gott! Vill också ha en sambo som är kock;) haha



Hittade hit via Johannas blogg!

Stora barnen blivit..o så söta så!



Mvh Magdalena o Lowa

2008-10-12 @ 08:05:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0